За Петя Колчева

Петя Колчева е родена в Пловдив на 4 март 1964 година в семейство на интелектуалци.
От 1991 година е адвокат. Работила е в юридическия отдел на Прайс Уотърхауз Купърс и е специализирала право в САЩ през 1993 и 1994 година.
От 1995 година съвместно управлява една от водещите кантори в София – Новел Консулт, в която работят шестима съдружници и около двадесет експерти.
Консултира в областта на инвестициите и бизнеса, като е обслужвала големи проекти във водния сектор и енергетиката. Работи с водещи чуждестранни и български банкови институции и по проекти за международно финансиране. Владее английски език.
Омъжена е от 1988 година и има три деца – тийнейджъри.
На 29 май 2009 Петя стана първата българка стъпила на връх Еверест, заедно със съпруга си Камен Колчев, който е единадесетият българин на върха. Двамата са измежду деветимата завърнали се живи.
Петя и Камен са едва петата семейна двойка в света, достигнала най-високата точка на планетата. Те са изкачили заедно върховете Монблан, Макинли, Аконкагуа, Чо Ою, били са няколко пъти в Памир, в различни райони на Хималаите и в много други по-малко известни планини по света. С алпинизъм, екстремен туризъм и ски се занимават отпреди 1985 година.
Петя Колчева живее просто и естествено, в ред и дисциплина, като редува спорта с интелектуалния труд. Грижи се за семейството и децата си и се радва на приятели, добро здраве и желание за нови проекти.

Leave a Reply